Ιστορικό

Πολύ συχνά τα άτομα π.χ. γονείς, εκπαιδευτικοί κ.α. αν και εντοπίζουν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα του εκφοβισμού, εντούτοις αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτό και δε μπορούν να κάνουν και πολλά για να το αντιμετωπίσουν.

Αυτό ακριβώς το κενό, μεταξύ της ετοιμότητας ενός ατόμου να αναλάβει δράση και την ανάληψη δράσης, έρχεται να καλύψει η δημιουργία του δικτύου ενάντια στη βία. Μέσω της δικτύωσης των ατόμων, διευκολύνεται η ανάληψη δράσης και ενισχύεται το κλίμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, ώστε να μη νιώθουν τα άτομα μόνα και αβοήθητα, αλλά ότι μπορούν να συνασπιστούν προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση.

Το «ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» είναι ένα Δίκτυο συνεργασίας που δημιουργήθηκε την 20η Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και συμμετοχή δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων. Εμπνευστής και πρώτος Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου είναι ο Αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιωάννης Τσιάντης. Τον Ιούνιο του 2013 Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής αναδείχθηκε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.